Stoeien met porselein en Nerikomi


Het begon met kleine stukjes porseleinklei die met de hand ingekleurd werden. Daar kun je romantisch of technisch over praten, maar ik hou het bij kliederen, want dat is het gewoon. Toen kwamen er worstjes tevoorschijn van gekleurd klei, welke in een herhalend patroon versneden werden. Die werden vervolgens weer in plakjes gesneden en tegen elkaar aan in een mal gelegd. De kunst is om het goed aan te drukken, maar niet te vervormen. Daarnaast wil je de kleuren niet vervuilen, dus werk je met linnen doeken om kleurbesmetting en plakkerigheid te voorkomen. Porselein is gewoonweg geen makkelijk materiaal. Het vraagt ook nog eens om dunheid terwijl het onder je handen dreigt te krimpen en scheuren. Je moet er van houden. Porselein kan je beste vriend en grootste vijand zijn. Vandaag alleen maar liefhebbers, heerlijk om te zien. Er zijn dan ook hele mooie resultaten geboekt tijdens de workshop. Op enkele barstjes na en een breuk, kwam alles kleurrijk en heel uit de oven, ook weer een overwinning, want porselein gaat snel doorhangen op de daarvoor bestemde temperatuur (1250 graden C).


De Nerikomi.werkstukken, zoals ze in dit werkproces genoemd worden, zijn inmiddels gebakken en geglazuurd, klaar om vanaf de eerste week van september op te komen halen.


😊

Gr Yvette


127 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Contactgegevens

Yvette Jongen

Parrestraat 18, 6245 LJ Eijsden

06-23 07 21 29

info@loods0.nl   |  http://www.loods0.nl

KVK 14061297

Bezoek op afspraak.

Tips en nieuwtjes

Actueel: De volledige lockdown geldt ook voor dit atelier t.a.v. de lessen. De cursussen zullen dus tot 8 februari stilgelegd worden. De stookservice kan wel doorgaan (thuiswerken en de werken hier afleveren, of glazuren).

Er zijn voorbereidingen gestart om online-lespakketten aan te bieden, met daarin veel theorie m.b.t. decoratie, glazuren, stoken en info over primitieve potten maken en bijbehorende grondstoffenkennis. Weet jij bijvoorbeeld al wat een Puki is? Of hoe je je eigen pigmenten kan maken? Of hoe je klei uit je achtertuin kunt verwerken? Veel voorpret gewenst!

Kort Beroeps Onderwijs

Er wordt gewerkt aan een plan om in de loop van komend jaar Kort Beroeps Onderwijs aan te gaan bieden. Ben je hier in geïnteresseerd als aanbieder/tussenpersoon of gebruiker, laat dit dan alvast weten door een bericht te sturen. Je kunt op dit moment al via de Ambachtsacademie bij Loods 0 terecht voor een  interne opleiding. Dit is een leermeestertraject.

Alle liefs van Yvette

06-23072129 | info@loods0.nl

  • Facebook - Loods 0
  • YouTube - Loods 0
  • Linkedin Yvette Jongen
  • Pinterest - Yvette Jongen

© 2019 ontwerp en webmaster Yvette Jongen  |  www.loods0.nl